Przepis na pizze: Margherita

Przepis na pizze: Margherita

Szacunkowy czas przygotowania pizzy – około 1 godziny

Składniki na pizzę średniej grubości o średnicy 30 cm

Ciasto do pizzy:

  • Półtorej szklanki mąki pszennej (typ 550 lub około stanowczo wystarcza)
  • Dwie łyżki oliwy lub oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół szklanki letniej wody (temperatura wody jest ważna, optymalnie: 35-38 stopni)
  • Drożdże – około 15-20 g. świeżych lub 3-4 g. w proszku

Sos:

  • 3-4 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia)
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżki cukru

Dodatki:

  • 100-150 g. sera mozarella

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy oliwę /olej oraz drożdże (w wypadku użycia drożdży suchych)
  • W szklance rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże (w wypadku użycia drożdży świeżych)
  • Zawartość szklanki wlewamy do miski
  • W pierwszym etapie ciasto najwygodniej mieszać łyżką
  • Ugniatamy ciasto dłońmi. Powinno być ono sprężyste.
  • Jeżeli ciasto zbyt się lepi należy dosypać odrobinę mąki
  • Po uformowaniu kuli przykrywamy miskę
  • Ciasto powinno dojrzewać przez 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu
  • Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej olejem lub oliwą blaszce do pieczenia
  • Jeżeli nie posiadamy pieca do pizzy polecamy wstępne podpieczenie samego ciasta w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 stopni przez kilka minut przed nałożeniem składników (dzięki temu ciasto będzie dobrze dopieczone)

 

Sos:

  • Pastę pomidorową mieszamy z wodą oraz cukrem
  • dodajemy czosnek (najlepiej zmiażdżony lub mocno posiekany)
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • Dodajemy zioła
  • Odstawiamy sos na ok. 30 minut

 

Dodatki:

  • Smarujemy sosem całą powierzchnię ciasta
  • Mozarellę ścieramy na tarce lub kroimy na drobne kawałki
  • Równomiernie posypujemy pizze serem
  • Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się na obrzeżach ciasta oraz roztopienia sera

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress